2006. november 11.

Előgyújtás ellenőrzése gyorsan

Az alábbi sorok egy kedves fórumtárs szavai, gondolom van helye az oldalon:


"Előgyújtás ellenőrzéséhez szeretnék vmi egyszerű eljárást leírni, mert az a fontos, hogy a lényegét megértsed.

(Felejtsük most el az indikátor órát, meg a stroboszkópot, azt szeretném, ha az előgyuszit mondjuk Babizás közben is megközelítőleg be tudnád állítani, vagy gyorsan le tudd ellenőrizni.) Otthon azért nem árt, ha tolómérőt használsz.

Lassan olvasd végig, minden fontos!

Tehát:

Kicsavarod a gyertyát és leveszed a gyújtás oldali fedelet.

Kézzel forgatva a mágnest (most könnyű, mert nincs kompresszió) megkeresed a jelölést rajta. Ez egy vékony rovátka. Van egy ilyen jelölés a gyújtás alaplapon is, azt is keresd meg. (A gyújtás alaplapon vannak a tekercsek.)

Ha a mágnest úgy forgatod, hogy a két jelölés pontosan egybeessen, akkor most úgy áll a mágnes, hogy PONTOSAN MOST adna egy szikrát a gyertya - ha üzemelne a motor.

Mindent hagyjál ilyen állásban, ne mozduljon el semmi!

Készíts oda egy nagyon vékony filctollat.

ÓVATOSAN tolj be a gyertyanyíláson vmilyen vékony, nagyon egyenes, erős anyagot addig, amíg felütközik a dugattyú tetején. A betolás iránya egyezzen meg a gyertya hossztengelyével. Ha felütközött, akkor erre a vékony botra készíts a filctollal egy jelölést a henger valamely jól megfigyelhető pontjánál. (A hengeren levő pont lesz az összehasonlítás alapja a későbbiekben.)

Most hagyd bent a mérő pálcát a hengerben és az üzemi forgás iránnyal MEGEGYEZŐ irányban (jobbra) tekerd a mágnest addig, amíg a pálcát a dugattyú maximálisan kitolja a hengerből. Közben a pálcát a másik kezeddel tartsd az előbbi pozícióban. Ha túl forgattad a holtponton, akkor a pálca ismét süllyedni kezd a henger belsejébe! Finom ide-oga forgatással be tudod lőni a felső holtpontját. Na, itt ISMÉT készíts egy jelölést a pálcára a filctollal - a hengeren megfigyelt pontnál.

A két jelölés távolsága az előgyújtásod értéke!!!"

A megfelelő érték a 1,5-2,0 mm8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hali!
Döfin leírtad, hogyan kell ellenőrizni az előgyújtást, de hány mm-re kell állítani ? :o)
Az enyémnél most kb. 1,5 mm.

kettőtizes írta...

Szia!

Az 1,5 az jó érték kell hogy legyen

Kettőtizes

Névtelen írta...

Szia az én babim 1,5mm van a gyújtás de mégsem jó hiába cserélek gyertyát is nem változik ugyan úgy rossz.

Névtelen írta...

Szia!
Ha az előgyújtás nem lenne jó, hogy állítsam be a megfelelő értékre? Köszi!

Karesz írta...

Helló!

Ha nem jól van beállítva, az milyen hibajelnséget okoz?

Névtelen írta...

Szia yamaha dt 125 re raktam babetta gyujtást jó szikrát ad de nem indul a yamahámon bal oldalon van a gyujtás a babettán pedig jobb oldalon ès így a motoromon elentètesen forog mint a lendkerèken a nyil arra lennèk kíváncsi hogy ez problèma e hogy ellentètesen forog

Istvân Erdôs írta...

Én nem állítottam csak felraktam oszt csókolom de így tökéletes. Viszont ami gond van az a karbi nem birom belöni az alapjáratot rendesen mert olyan jelenséget ad mintha farsot szivna

Unknown írta...

Jelölés jó!! Gyertya új!Tirisztor jó! Szikra van!210-es mégsem indul! Mit tegyek még?