2006. november 11.

Küllőzés (komplett)

Az alábbi sorokat szintén idézem:

"Tehát a küllőzésről...

1. rész : Előkészületek
Nagyon lényeges, hogy amíg a régi küllők benne vannak és egyben van a kereked vedd alaposan szemügyre a gumiktól (külső és belső) megszabadított szerkezetet. Figyeld meg a befűzés eredeti irányait és jegyezd is fel. Rajzold is le magadnak, ne szégyelld :) Legjobb kiindulópont a szelepnek kialakított lyuk, innen indulj valamelyik irányba.
Tisztítsd meg és tedd el figyelmesen a kerékanyákat fedő műanyag szalagot. (Ez az abroncs BELSŐ felületén feszül végig és az a szerepe, hogy a belsőt védi a küllőanyák és az abroncs direkt dörzsölésétől. Kicsit megnyújtva levehető és láthatóvá válnak a küllőanyák.)
Az újra küllőzésig normál (!) módon eljutott abroncs már erős kihívásokkal küzd rozsda ügyileg, tehát legyen kéznél petróleum, vagy csavarlazító spray. Nyomj minden anyához egy adagot, oda ahol a küllő menetes része van, ill. az anya abroncs felőli túlsó végébe is és ezután mindjárt kocogtasd meg és a küllőkulccsal próbáld megindítani az anyát. Ha nem megy, ne keseredj el, fújd be ismét és hagyd, hogy hadd szokja :) - haladj tovább a következőhöz.
Sajnos így is lesz amelyik nem indul meg a Boga Úristennek se, nincs mese - ezeket le kell műteni. Egy könnyű gyorsvágó és/vagy vasfűrész olykor csodákra képes. Ilyen esetben mindíg az abroncsra vigyázz, meg ne sértsd a műtét során!
Minden küllő eltávolítása után tehát kezedben van az abroncs, az agy és egy halom ócska küllő és anya. Utóbbiak: kuka. Első kettőnél viszont következzék egy alapos karbantartás.
Ha leápoltad őket, kiteszed az asztalra az abroncsot, közepébe beteszed az agyat, odakészíted a küllőket+anyákat és következik:

2. Rész: A befűzés
A mindentől megszabadított abroncsot megvizsgálva elképzelhető, hogy levegő után
kapkodsz majd. Az évek során kapott pofonok miatt (különböző ütések és deformációk nyomán) az ideális kör alakot és az oldalak "futását" hiába keresed. Eddig kordában tartották a küllők :)
De semmi gond! Az asztalodon fekvő abroncsot próbáld két kézzel az asztalhoz szorítani úgy, hogy körben lehetőleg minden pontja érintkezzen az asztal lapjával. Ha erre látsz hajlandóságot a részéről, akkor a "nyolcas"-okat egészen biztosan ki tudod majd húzni.
Nagyobb probléma ennél, ha a kör alak nem közel szabályos (esetleg már ütött is a megelőző használat során). Én próbáltam már ilyen esetben - fazonra alakított fabetéttel - rámért ütésekkel korrigálni, de nem sikerült. Azt mondanám, ha a "tojás"

deformáció bármely irányban a 3-5 mm-t meghaladja, akkor kuka, vegyél újat - jobban jársz, mert a centírozással már jelentősen rontanád a szerkezet erőeloszlásának a homogenitását. (Nah, ezt jómegaszontam...:)
A lényegre térve:
A szelep nyílástól kiindulva kezdd el a befűzést.
Ugye milyen jó, hogy csináltál rajzot és nem kell kitalálni az irányokat? :)
Az agy kialakított furatán (a megfelelő oldalról!) átbújtatod a küllőt, az
abroncs furatán átvezeted a menetes részt és 2-3 menettel ráhajtod az anyát.
Ezen a ponton vegyél elő egy tolómérőt és mérd meg az anyán túllógó menetes rész hosszát!
Minden további küllő befűzése után annyit hajts rá az anyából, hogy a túllógó menetes részek egyforma hosszúak legyenek.
Az a lecke, hogy az agy és abroncs közötti távolság - most a befűzés elején és később is - mindenütt azonos legyen.
(A centírozás = ezeknek a távolságoknak (tehát a küllők húzó erejének és irányának) tervszerű behangolása!
A küllők párba vannak rendezve. Párnak nevezem az egymást keresztező küllőket. Ha befűzted az első párt, haladhatsz sorban tovább is, én azt csináltam, hogy rövid számolás után befűztem az átellenes párt, majd mindíg felezve az üres részeket raktam be a párokat.
Tehát ott tartunk, hogy küllők befűzve, még lazán tartják az agyat, nyeklik-nyaklik ide-oda. Nyomd be az agyba a saját tengelyét és egy nagy satuba fogd be úgy a rögzített anyájánál fogva, hogy közel vízszintesen álljon.
Ismét csak egy jelöléstől (vagy a szelep nyílásától) egyik irányban elindulva sorban minden küllőanyán húzz 1 (EGY!) menetet. Ne többet és ne kevesebbet.
Ezt az "egy menetet mindegyiken húzol" játékot csináld addig, amíg kezd helyre állni a rend: az agy egyre kevésbé mozog, a tengelyen egyre simább a kerék futása.
Kétségtelen, hogy türelmet igénylő a dolog, de módszeresen haladj, ez a lényeg! Ne hagyj ki a sorból egyet sem és mindíg csináld végig a sort!!!
Miközben egy kicsit tovább forgatod a kereket, hogy a köv. küllőn húzzál, mindíg először a hozzátartozó - agyoldali - lencseszerű végződését ellenőrizd és ha kell, nyomd a helyére. Nagyon lényeges, hogy a küllőkön a menetes részek hossza azonos legyen, ha végére értél egy körnek. Mérésekkel is ellenőrizd le!
A nagy kérdés: hol a vége, másszóval milyen feszesre húzd meg a küllőket??!
A laza küllők bizonytalan menet tulajdonságot eredményeznek, a túlhúzással összeroppanhat az abroncs, vagy kiszakad a küllő furata az agyban.
Minden egyes anya húzás sorozat végén a küllők feszességét a következő módszerrel ellenőrizd:

Az egy párba tartozó küllők abroncs és a kereszteződéseik közötti szakaszát a mutató és hüvelyk újjaddal próbáld egymás felé nyomni kb. ezen szakaszok közepénél. Amennyiben erősen szorítod, majd engedsz a szorításon, akkor a két küllőnek a kereszteződésüknél 2-3 mm-t el KELL tudni mozdulni egymáson! Ha többet tudsz rajta mozdítani, akkor még húzhatsz rajtuk. Ha nem tudod megmozdítani "kajak"-ból sem, akkor már túlhúztad.

Átlagos felnőtt férfi erejéről beszélek, tudom, hogy ez nem túl egzakt meghatározás, de nem tudok jobbat.
Ha készen vagy a meghúzással, 1000%, hogy a kerék kisebb-nagyobb mértékben ütni is fog és nyolcasok is jelentkeznek. Ne izgújjá, semmi gond nem lesz, Ízi Rájder Öcsém! :))
OFF:
Régi munkatársam vmelyik multinak kerékpárokat küllőzött másodállásban. Munkája során egyetlenegy kerék sem volt, amelyet ne kellett volna centírozni

a fenti módszerrel történő befűzés után! Egy kerék komplett befűzéséért, centírozással együtt 320 Ft-ot (!!) kapott. Az is igaz, hogy 10 éves fiúgyermeke

is max. 20 perc alatt végzett egy kerékkel...)

3. Rész: A centírozás

Alapvetően két fajta kerék deformitást kell kiegyenlíteni a megfelelő küllők feszességének az állítgatásával: a nyolcast és az ütést.

Az első esetében a forgás tengelyéhez viszonyított párhuzamos, a másodiknál pedig merőleges kilengésekről van szó. A kerék abroncsot ért erős oldalirányú ütés esetén természetesen előállhat ezek kombinációja is.

Nyolcas kicentirozása:

Határoljuk be az abroncson a szabálytalan körív eltérésének az irányát és a hosszát. (Magyarul: melyik oldalon és milyen hosszú a "pukli" :)

Nézzük meg és jegyezzük meg, hogy hol van kb. a közepe (általában itt a legnagyobb a deformáció mértéke.)

Nagyon lényeges dolog, hogy a küllők ugye csak az abroncson csatlakoznak kb. középre, azonban a dobnál felváltva tartanak annak jobb és bal oldalához.

Szellemileg pallérozottabb olvasóim (és a Babisok MIND ilyenek!!) már rá is jöttek a megoldásra. Hát persze, hogy az ELLENKEZŐ oldalra tartó küllők fogják visszahúzni az abroncsot az ideális ívre! Méghozzá azon kell a legtöbbet húzni, ahol a legnagyobb a kitérés és ez pedig a közepe a puklinak. A pukli széléig pedig arányosan kevesebbet húzunk az érintett szakaszon.

Van persze olyan kis kitérésű nyolcas, amit egyetlen (vagy éppen 2) küllő meghúzása helyre is tesz.

Ezek után megkérdezem: mi történik akkor, ha két szomszédos küllőt - amelyek a dob külön oldalához tartanak: egyszerre és egyformán megfeszítek?

Helyesen gondoljátok: az érintett abroncs szakaszt az agy irányába közelítik, tehát egy kifelé ÜTŐ kereket javítottam meg! (Befelé ütésnél fordítva.)

Sűrűn előfordul, hogy bármely centírozásos feladatnál a deformáció ellentétes oldalán az abroncs küllőit fel kell kicsit engedni, mert nem jut érvényre a szándékunk. De ez csak OTT és AKKOR dől el.

Nem ragozom tovább, remélem, minden világos volt."

Nincsenek megjegyzések: